Dahlberg  Audio  Design.
"Den långa neodymium diskanten". Del 3

  För tillverkning av banden behövs.

  1: Djupskjutmått. (går att använda ett  
      vanligt skjutmått också).
  2. Rullbladskniv. (Claes Ohlson).
  3. Lång och rak linjal, samma längd   
      som skärbordet. Från plåtslagaren.
  4. Aluminiumfolie 0,0105mm.
  5. Mylarfilm         0,002mm.
  6. Fönsterskrapa av gummi.
  7. Tvål.
  8. Tvättsprit (Isopropanol).
  9. Blomspruta.
10. Skärbord med glasskiva.
11. Papper och penna.
12. Spraylim. (3M Spraymount).
13. Två kraftiga limklämmor.
14. En klädd skiva (konstläder).                  
15. Gummivals, finns hos slöjd-detaljer
      artnr:237558
16. Tvättsvamp.

1. Skärbordet rengörs väldigt noga. Minsta boss under folien kan ställa till med mycket onödigt  extrajobb. När det är utfört täcks glaset med tvållödder (sparsamt med vatten). Nu läggs folien ut, inte så noga men försök att undvika skarpa veck.

2. Därefter så fuktas foliens ovansida med vatten (och lite tvål för ytspänningens skull). Börja sedan att stryka bort vattnet från ovansidan med gummiskrapan, jobba från mitten och utåt (lyft gärna på folien lite grann samtidigt). Folien kommer då att limmas mot glasskivan samtidigt som överskottet av tvål på undersidan försvinner.
Små veck kan gnuggas bort.

3. Nu skall folien rengöras, det går inte att göra senare. Jag använder "Isopropanol" från apoteket. Det blir kliniskt rent och det dunstar direkt.

4. Då är det dags för skärningen. Ta fram skjutmått, linjal och limklämmorna. Bestäm därefter ett startmått (ex: 80mm från kanten) och skriv upp det. Skär ingenting här. All
mätning sker vid bägge kortsidor. Dubbelkolla måtten, det är lätt att bli lurad av vinkelfel då linjalen flyttas. 

5.Då mina band har en yttre bana som är 5mm bred så lägger jag första snittet med rullbladskniven vid 85mm och det andra vid 85,5mm. Linjalen hålls på plats av limklämmorna och det är viktigt att samma vinkel hålls på rullbladskniven  vid samtliga snitt. Profilen som är limmad då linjalen är ett bra stöd för handryggen. Plocka bort spillet direkt.

 
6. När spillet som skapats är bortplockat så har vi då fått en nästan färdig bana. Den första banan färdigställer vi i ett senare moment. Nu lägger vi snitten för bana nr:2. Det första 3,5mm längre in på folien. Efter 0,5mm, ytterliggare ett snitt. Sen så är det bara att räkna millimetrarna och göra nya snitt. 

"Tvål-klistret".

Folien utlagd på glasskivan och det ser lite väl knöligt ut.

Lite bättre.

Vatten och lite tvål på ovansidan och sen så jobbar  man med fönsterskrapan.

Nu är folien slät och ren. Skjutmått, papper och penna.

Första snittet.

Andra snittet lagt och första spillremsan plockas bort.
Linjal, limklämmor och lite annat skrot. Det börjar likna något, håll ordning på antalet banor.
Djupskjutmåttet kan ersättas med ett "vanligt" skjutmått. Skriv upp var snittet skall läggas för att färdigställa det första bandet. OBS, skär inte här nu. Den uppmärksamme ser ett baselement  ;-)


7. Skär inte det sista snittet för varje enskilt band. Det skall nämligen göras efter det att mylarfilmen har monterats. Vad som däremot skall göras är att skriva upp måtten för dom snitten. Mina band är 26,5mm breda så.........
80+26,5=106,5mm för det snittet.
Nu är det "bara" att fortsätta på samma sätt.

8. Nu skall mylarfilmen monteras och till det så behöver man en klädd skiva, maskeringstejp och tålamod.

9. Sträck mylarfilmen försiktigt över skivans kanter med hjälp av tejpen. Ta det försiktigt då filmen är väldigt tunn. Tanken är att filmen skall bli slät men inte spänd. 

10. Nu sprayas limmet på filmen. Vräk inte på med lim men se till att det blir skapligt jämnt. När det är utfört så skall skivan med filmen placeras på dom skurna banorna. Det är viktigt att den läggs ned utan vridningstendenser osv. (med lite hjälp från en vän kanske). Lägg nu skivan på plats och tryck till några gånger över hela ytan. Lossa tejpbitarna och lyft försiktigt undan skivan.

11. Nu gås hela den limmade ytan över med gummivalsen. För att inte ställa till det här så är det viktigt att inte vrida valsen. Börja med lätt tryck och ta det lite hårdare eftersom.

Dags för band nr:2.

Fördelen med ett långt skjutmått blir ganska uppenbar.

Jag har lite ont om plats så jag chansade med att lägga mylaren på banden.

Efter att jag har slätat till filmen så gott det går så lägger jag på den klädda skivan och sedan så sträcks mylaren försiktigt med tejp mot skivans ovansida.

Skivan strax innan limning. Gummivals.

12. Nu är det dags att skära isär banden. Ta fram linjal mm igen. Placera nu linjalen vid dom uppskrivna måtten och lägg ett snitt där. Ett efter ett blir nu banden nästan färdiga. För framtida bruk så är det faktiskt en fördel om band som inte skall användas just nu får sitta kvar på skivan. Ett bra förvaringsställe.

13.Rengöring . Det första bandet lossas från glasskivan, lossa vid ena kortsidan och lyft rakt upp. Bandet vill gärna rulla ihop sig så se till att hålla det sträckt, det är inte bra för nerverna när dom krullar ihop sig. Fäst bandet vid ändarna med den tvåliga sidan upp. Jag brukar hålla till på skärbordet. Tvålen torkas nu försiktigt bort med en fuktig svamp.  Krullningstendenserna försvinner under rengöringen. Bandet skall gås över med gummivalsen också, spraylimmet som hamnar i mellanrummen gör att bandet blir lite småknottrigt när det lossas från glaset.

14. Korrugering och montering. För det här arbetet så behövs en korrugeringsvals. Hur valsen är konstruerad borde framgå ganska så klart från bilderna. Observera dom små skruvarna som hindrar styrplattan att glida framåt. Själva kuggarna måste poleras för att undvika risken att skada folien under korrugeringen. Poleringen görs med stålull eller "svinto".  Bara att gnugga längs med kuggarna några gånger. 

15. Placera nu bandet mitt för och i exakt 90 gradig vinkel mot kugghjulen. mata in bandet så att det fastnar och lägg på styrplattan. Då är det bara att veva, rätt så fascinerande faktiskt . Om man har otur så kan bandet ibland dra iväg lite snett och tyvärr så är det då bara att slänga. Dom tidigare kaptonband jag tillverkat hade en kraftigare bärfilm och dom kunde man släta ut igen för omkorrugering. Det går inte med mylarbanden. Bandet på bilderna är ett gammalt kaptonband men det får duga för att illustrera proceduren.

16. Montering av kontakter på banden. Släta ut korrugeringen på en yta om ca:5-6cm. Använd en rak plastlist eller något liknande, den använder man även som ett monterings-hjälpmedel när kontakten/plattan monteras. På så sätt att listen hålls i rät vinkel på bandet på en plats där den utgör ett stöd för kontakten när den viks ner på bandet (tejpen saknas på den bilden). När kontakten är placerad på bandet viks den korta band-biten upp och runt kontakten för att fästas i den andra tejpbiten. Använd rullbladskniven för att skära bort överflödet. Kom ihåg att banden skall vara några cm kortare än vad magnetgapet är långt (ca: 5 cm fungerar bra). Banden skall naturligtvis vara lika långa i bägge kanaler.

Gör gärna några extra, ett visst svinn kan förekomma vid korrugering osv. Nu är alla snitt färdiga.
Just det här är inte så roligt, tålamod och lugn hjälper. Fäst bandet med tejp på kortsidorna

Tvålen är som sagt vattenlöslig.

Gummivalsen igen.

Korrugeringsmaskin.

Bandet riktigt placerat innan korrugeringen

Fjädern är ganska så hårt spänd. Färdigt band på väg.

Korrugeringen utslätad Kontakten "viks" ner på bandet (ingen tejp på bilden).
17. Lägg något lämpligt, (pappskiva?) över nästan hela magnetgapet (för att skydda bandet). Ta den första kontakten och tryck den på plats. Lyft sedan den andra kontakten och dra undan underlaget. Tryck i kontakt nr:2. Centrera bandet vid dom limmade stödpunkterna och tryck dit dom demonterbara halvorna, dom går bättre att få dit om dom är lite fuktiga. Skruva ihop delarna. Klart.

Monteringsprocedur.



Lite kompletterande bilder.

      

     

Band. 

Dubbelhäftande tejp.

Magnetgapets öppning minus 5cm  = 102 cm .
Bandstöd med latexslang Blev en liten buckla på bandet men..(hmrrm fummel).
 

Inkopplat !


Del 1   Del 2


Så där ja då var det klart. Jag hoppas verkligen att dom här artiklarna kommer att 
glädja många självbyggande entusiaster framöver och det skall bli spännande att 
få följa vad som kommer att byggas. Slutligen, ett stort tack till Per "Pac" Adelsson 
och alla andra på Hififorum.nu som har hjälpt till med dom här artiklarna.  

Lycka till och bästa hälsningar. Bengt Dahlberg

© Bengt Dahlberg & HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved